Helen Hansson

Helen Hansson

... är 54 år, bor i Rönninge med man, två barn och en fågel. Gillar att jobba i trädgården och att odla. Att ha möjlighet att plocka solvarma tomater är ren lycka. Har tränat till och från under rätt många år; aerobics, core, styrka mm, Svårigheten har varit att hitta ett lagom mellanläge – jag kör på i 180 en tid, sen tappar jag lusten och blir en soffpotatis – och får börja om från noll igen. Jobbar som ekonomiansvarig på ett företag i entreprenadbranschen. Trivs bäst på mindre företag där jag har möjlighet att påverka och vara delaktig i beslut.

Vad fick dig att börja yoga?

Yogan fann jag av en slump för bra många år sedan. Jag var rätt slutkörd och behövde få balans på tillvaron. Så jag letade efter en Mindfulnesskurs och hittade en på ett yogaställe i Aspudden. Och varför då inte även testa en yogaklass också – Ashtanga, och senare även Yinyoga. Jag kände att yogan var helt rätt. Det fysiska och utmanande i Ashtangan, och lugnet och (det kanske ännu mer för en stel kropp) utmanande i Yin. Helt enkelt den kompletta träningen i kombination med att lugna sinnet- och börja andas.

 

Av olika omständigheter så blev det dock ett glapp på flera år innan jag hittade Hjärtat. Hade länge letat efter ett yogaställe på södra sidan stan som hade fysisk yoga. Vilken lycka när jag hittade annonsen i lokaltidningen! Fysisk yoga och perfekt läge, på väg till och från jobbet. Bingo.

 

Vilka klasser har du gått på?

Vinyasa var den klass jag började med. Har sedan utökat med Yin och Meditation. Enstaka

Hatha har det också blivit. Märker att ju mer jag yogar desto mer växer behovet att yoga ännu mer.

Hela jag mår bra av yogan. Det lugn och fokus jag känner efter ett pass är så påtagligt.

Kroppen blir smidigare, mindre ryggont – för att inte tala om höftböjaren – min akilleshäl.

 

Vinyasaklassen liknar ingen yoga jag gått på förut. Den är verkligen ”fun”. Fysisk, omväxlande och utmanande. Utmanande – inte bara fysiskt och att våga lita på andra, utan även att våga vara sig själv. Samarbete, acceptans och omtanke om varandra genomsyrar klassen. Och det har verkligen varit en utmaning för mig, som stel, prestationsinriktad ekonomimänniska. Så skön känsla att bara kunna vara.

 

Yin – kan inte klara mig utan den. När jag känner vilket stort motstånd kroppen gör i vissa lägen – så stel bindväven måste vara. Det är en härlig känsla när man känner att spänningarna släpper – lite i taget (man får ha tålamod).

 

Meditation – något man skulle behöva göra oftare. Att lära sig att varva ned och koppla bort. Jag visste inte heller att det fanns så många olika typer av meditation. Det är inte bara att sitta still och andas. Jag får energi och ett lugn som varar hela dagen.

Vad tycker du är fördelen med att yoga på Hjärtat?

När jag skulle börja yoga på Hjärtat tänkte jag att bara klasserna är bra, och att lokalen är någorlunda ok så är jag nöjd. Hade inte kunnat föreställa mig all den värme och omtanke som finns på Hjärtat. Man känner sig välkommen och sedd. Klasserna är kanonbra, underbara lärare, en fantastisk lokal, och trevliga medyogisar.

På vilka sätt har yogan förändrat ditt liv utanför mattan?

Yogan gör mig lugnare, gladare, starkare och piggare. Man får verktyg att ta till i vardagen för att minska stress, oro och obehagliga situationer. Den bidrar till att jag inser att jag duger som jag är. Och att man kan släppa på krav och ta lite lättare på livet.

Vad skulle du säga till folk som är nyfikna men ännu inte vågat prova att yoga?

Första gången jag yogade visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Lite funderingar och tveksamheter hade jag. Jag kanske inte passar in, och stel som en pinne är jag också. Och får man dricka vin och äta kött? Och hur flummigt är det? Svaren är: Du passar in, och du får vara precis som du är. Och inte är det flummigt heller. Så våga testa. Och våga testa olika sorters yoga.

 

 

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV