Because everything is connected - Surya

Because everything is connected

Det finns många olika härliga taglines till varumärken:

Nike -Just do it!

Porsche - There is no substitute

Triss - Plötsligt händer det

L'oréal - Because your worth it

Felix - Gör det goda godare

Det roliga är att de flesta passa in på yoga! :) Prova att sätta yoga framför ovanstående taglines och se vad som händer! Kanske har du några andra favoritexempel? Dela gärna dem i så fall.

Men om vi ändå skulle välja en tagline specifikt anpassad till yoga så skulle mitt val vara:

Yoga - Because everything is connected

 

Kanske en av de första saker vi upptäcker snart när vi utövar yoga är att kroppen hänger ihop. En liten rörelse här, en liten justering där påverkar hela kroppen. När jag vrider på huvudet till vänster så påverkas mitt ansikte, min nacke, hals, bröstkorg, mage, höfter, knän, fötter osv. Så småningom lägger vi kanske också märke till hur vår andning, våra känslor och våra tankar påverkar och påverkas av varandra. Kanske märker vi rent av av, efter en tids regelbunden yoga, att de goda effekterna från vår yogautövning spiller över på vår vardag och förbättrar sömn, relationer, stabilitet och så vidare.

 

Och det är här det börjar bli både klurigt och intressant!! För det är relativt enkelt att se hur olika kroppsdelar hänger ihop i ett system, ingår i en större helhet, tillsammans utgör en kropp, men det är för de flesta av oss mycket svårare att se att samma sak gäller oss människor emellan, i ett samhälle, ja i hela världen. Allting påverkar allting annat. Och även om vi upplever oss som separata individer (läs kroppsdelar) så ingår vi i ett samhälle (läs kropp), en kultur, en värld, en mänsklighet. Och när vi gör små saker i våra liv, så påverkar det helheten.

Den välkände buddistmunken Thich Nath Hahn skriver:

"We are here to awaken from the illusion of our seperateness."

Och vi skulle kunna tillägga, att upptäcka helheten, enheten, samhörigheten.

 

Och här är vi plötsligt inne i yogafilosofins hjärta. Hur kan vi i våra liv röra oss mot större enhet i oss själva, i relation till varandra och i relation till livet som helhet. Annorlunda uttryckt: Hur kan vi bekämpa illusionen av separation och alienering, det som vi i det närmaste skulle kunna kalla yogans motsats.

 

En av mina djupaste andliga insikter som jag fortfarande och för alltid skulle jag tro, kommer att jobba med, är att det inte finns någon skillnad mellan kärlek till oss själva, kärlek till varandra och kärlek till Gud/livet. Att all min omsorg om andra, djupast sett är omsorg om mig själv. Att all min omsorg om mig själv, djupast sett är omsorg om livet.

 

Om ovanstående stämmer... everything is connected, så följer ju naturligt en rad yogapraktiker för att hjälpa oss att inte bara filosofera kring vår djupare enhet och samhörighet, utan att uppleva och leva den också. Tacksamhet, generositet, vegetarianism, kärleksfull vänlighet för att bara nämna några.

Om ovanstående stämmer... that everything is connected, så blir det ologiskt och kontraproduktivt att göra något annat än att i bemärkelsen omsorg, älska allt och alla överflödande, ohämmat och med hela vårt väsen.

 

Because...

Surya

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV