Kundalini yoga

Kundalini yoga

I kundalini yoga är övningarna energigivande. Vi arbetar med rytm, energi och andning.

Övningarna är också mer dynamiska än i klassisk hathayoga och vi lägger stort fokus på meditation och att bemästra sinnet. Vi använder redan sammansatta yogapass (kriyas) som har specifika effekter på din närvaro och energinivå. Klasser börjar med en intoning och slutar med en uttoning, där i mellan gör vi kroppsställningar, rörelsemönster, andningstekniker, avslappning och meditation.

(För mer ingående beskrivning se längre ner.)


Klasser och kurser med kundalini yoga


💗 Nivå 1

På nybörjarklassen går vi igenom grunderna och långsamt och försiktigt utmanar oss själva.

Passet passar även för mer erfarna yogautövare som vill repetera grunderna eller använda passet som ett av flera under veckan.

Nybörjarklassen hittar du på söndag kväll 17.30-19.00. Lärare: Jenny


💗 Nivå 2

En medelklass där vi utmanar oss lite mer och går djupare i meditationen.

I denna klass är det bra om man har gjort lite yoga innan.

Denna klass går på måndagar klockan 19.00-20.30. Lärare: Tom💗 Morgonyoga

Tisdagmornar kl 07-08 med Anna Roos. Ge dig själv en härlig start på dagen!


💗 Lunchyoga: Mediyoga

Mediyoga med lugna, mjuka rörelser. Fokus på andning och mantran. En helande klass. Passar för alla inklusive seniorer. MediYoga klassen hittar du på onsdagar kl 11.30-12.30. Lärare: Anjali


💗 Medicinsk yoga

I den medicinska yogan står helandet i centrum. Vi fokuserar på dynamiken mellan aktivitet och vila under passen. Vi använder rörelser som masserar de inre organen i kombination med andningsövningar. Tyngdpunkten ligger på avslappning och att få kroppen att börja läka eller med andra ord börja lära igen. Den medicinska yogan lämpar sig för dig som behöver hitta ett komplement till de mediciner och behandlingar man eventuellt redan har. Den medicinska yogan kan både vara i en klass eller privata konsultationer. Denna klass går på torsdagar klockan 17.30-19.00. Lärare: TomKUNDALINI YOGA ENLIGT YOGI BHAJAN

Kundaliniyoga skapar balans i dig själv på flera plan. Enklaste sättet att få en bättre balans i livet är att du lär dig andas med magen i långa djupa andetag. Andningen ger dig din livsenergi och det är bokstavligen livsviktigt hur du andas. Med tiden utvecklas din uthållighet, intelligens och intution.


Harmoni och balans i sinnet.

Sinnet skickar hundratals tankar varje sekund. En del av dem kommer upp till medveten bearbetning och pockar på för att tänkas vidare. Om vi vistas i en miljö med många intryck kan dessa tankespår kännas splittrande – vi måste snabbt fatta beslut i en rad ärenden. Det ger en stress för hjärnan som på sikt är negativ. Fokuseringsteknikerna inom yogan tränar oss att  lugna ner tankarna, att stilla sinnet och därmed ge kraft till livets väsentliga frågor.


Skön träning för kroppen

Yogapasset består bland annat av en serie kroppsövningar med ett specificerat andningsmönster. Dessa övningar ökar syresättningen i kroppen, mjukar upp rygg och nacke samt masserar och aktiverar de inre organen. Följden blir att kroppens energiflöde främjas och med det kommer en rad goda effekter. Förbättrad matsmältning, ökad rörlighet i muskler och leder, starkt immunförsvar, balans i hormonsystemet, ett stärkt nervsystem, bättre andningsteknik är de viktigaste förändringarna för den som tränar yoga regelbundet.


Återhämtning i vardagen

Vila är en central del av yogapasset, det blir stunden då nyttan av rörelserna sjunker in i kroppen. Eftersom yogan tränar fokusering av tankarna blir yogastunden en avslappning för både kropp och själ. Vi avslutar varje pass med en meditation. Meditationen kan vara en kort och enkel tyst meditation, en andningsmeditation eller en sångmeditation med ett visst mantra.


Historik

I Indien finns det inristningar i sten som är 4000 år gamla och visar människor i yogaställningar. Sannolikt är yogan mycket äldre än så. Enligt traditionen har delar av yogan utvecklats av olika folkgrupper i olika delar av Asien. Naturkatastrofer så som regn eller torka under flera år har tvingat människor att flytta och på så sätt har yogan utvecklats och blivit mer komplett över tiden.


Kunskapen om yoga har varit hemlig och förts vidare från mästare till en blivande ny mästare i många tusen år, generation efter generation. Yogi Bhajan blev tränad i Indien vid unga år av en mästare i yoga. Han förstod så småningom att hans uppgift i detta liv var att föra yogan till västerlandet. Vi står inför stora förändringar som kräver träning av kropp och sinne på djupet. Yogi Bhajan var mästare i kundaliniyoga och hathayoga samt healing (SatNamRasayan). Han bestämde sig för att lära ut kundaliniyoga öppet för att tekniken är synnerligen effektiv, passar det västerländska sinnet och ger dig en upplevelse av dig själv bortom dina sinnen. Han flyttade till Canada 1969 och började lära ut kundaliniyoga till alla som ville ta del av kunskapen och själva uppleva effekten av yogan. Från första början fokuserade han på att utbilda lärare. Idag finns det flera tusen lärare i kundaliniyoga runt om i världen. Yogi Bhajan dog år 2004. Han lämnar efter sig tusentals yogapass och meditationer.


"Keep up and you will be kept up!"  Yogi Bhajan


Länkar

www.kundaliniyoga.nu där du kan välja mellan kurser enligt i vilken kommun du bor.

www.3ho.org är en paraplyorganisation för alla som utövar kundaliniyoga i världen.

www.kriteachings.org som utbildar yogalärare i kundaliniyoga över hela världen.


Hjärtats nyhetsbrev